FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

Így használhatod okosan a hitelkártyád

2018. június 11. 11:41 - Becstelen Majom

hogyan-hasznald-okosan-a-hitelkartyad.png

A legutóbbi hitelválságnak lassan 10 éve vége, a lakosság ismét pörgeti a fogyasztást. Veszik tonnaszámra a tojást, nutellát, olívabogyót, de még az avokádót is. Ha ez nem lenne elég, hát új tévét, autót, lakást vásárolnak. Persze míg az utóbbi három tétel beszerzését hitelből oldják meg, addig az előbbieket leginkább párna alól, malacpersely mélyéről előkapart ezresekkel, jobb esetben bankkártyával fizetik ki. De kinek jó ez, és egyébként is, mi közöm nekem ahhoz, hogy ki mivel fizet?

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér

Mindenki ismeri a régi közmondást, mégsem mindig egyszerű betartani, hogy csak annyit költsünk, amennyit tényleg megengedhetünk magunknak. A pénztárca nem megfelelő kezelésének kétféle módja és következménye lehet:

  1. hónap elején királyként él az egyszeri polgár, majd a második felében vízen és kenyéren;
  2. hónapról hónapra költ, amennyit csak tud, hiszen tart a hitelkeret, majd csak lesz valahogy. Aztán úgy lesz, hogy fél év alatt annyira eladósodik a szerencsétlen, hogy utána évekig nyögi azt a fél év dőzsölést.

Akárhogy is nézzük, egyik lehetőség sem biztató. Hogy a fenti két eshetőség közül melyik a veszélyesebb? Sajnos az a helyzet, hogy mindkettő egyformán az. Nyilván a második fájdalmasabb, de aki az elsővel találkozott már, az biztosan nemcsak egyszer, hanem hónapról hónapra. Akkor meg nem ugyanott tartunk? A lényeg a mértékletesség és öntudatosság. Biztosnak kell lenned abban, hogy mire költhetsz és mire nem, függetlenül attól, hogy adott pillanatban mennyi pénz van a pénztárcádban.

Mert megérdemlem

Nem teszi könnyebbé az életünket a lakosság pénzkezelését jól ismerő és annak gyengeségeit úton-útfélen kihasználó üzleti réteg sem. Igen, a bankokra gondolok. Elég sok időbe telt, mire eljutottunk odáig, hogy legalább egy egységes hiteldíjmutatót szerepeltessenek a hirdetésekben, és ez csak a jéghegy csúcsa. A mélyben olyan galádságok is rejtőznek, mint az érzelmekre ható reklámok. Egész évben keményen dolgoztál, hát menj el nyaralni, mert megérdemled. Nincs rá pénzed? Ne aggódj, majd mi adunk! Persze nem eszik olyan forrón a kását, ha nem figyelünk, amíg egyik kézzel adnak egy köteg pénzt, a másikkal már veszik is ki a zsebünkből az összes létező megtakarításunkat. Fogyasztás mindenekfelett, csak győzd meginni azt a rekesz sört, amit a legutóbbi leárazás alkalmával vettél, mert ugye akciós volt.

De akkor most eleve ördögtől való a fogyasztás? Nem, közel sem! A dőzsölés és a mértéktelen habzsolás viszont már annál inkább. Meg kell tanulnunk most és mindörökre, hogyan bánjunk a pénzünkkel. Mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem. Nincs rá aranyszabály, mindenkinek a saját pénztárcájával kell minél közelibb barátságot kötni, aztán pedig elmélyíteni a végsőkig. Leülni és őszintén átgondolni, mi az, amit tényleg megérdemlek, és mi az, amit ebből meg is engedhetek?

Hitelkártya, nem disznóláb

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a hitel a kapitalizmus egyik (talán a legnagyobb) találmánya. Emelt már fel esélyteleneket a nyomorból, de döntött már romba kifejezetten stabil életeket is. Mint egy kés esetében, itt is nagyon kell figyelni, hogyan használjuk. Ha a legélesebb 20 cm hosszú szakácskésemet adom a kisfiam kezébe, hogy azzal gyorsabban tud futni, akkor minden bizonnyal rövid ideig fog futkorászni. Ha viszont egy precíziós szikét adok egy orvos kezébe, akkor életeket fog vele menteni. Az első lépés tehát a fentiek alapján, hogy a lakosság elkezdje megérteni a pénzügyi lehetőségeit, hogy utána hatékonyan élhessen velük.

A hiteltől pedig nem szabad félni, aki megtanulja kezelni és beosztani a pénzét, az egy hitelkártyával rengeteg előnyre tehet szert. Nem kell aggódni azon, mikor jön a fizetés. A kártyával aktuálisan elköltött összeget mindig bizonyos határidőig kell kiegyenlíteni, ami szinte kivétel nélkül minden esetben fizetésnap utánra esik.

  • Ezen túl viszont lehet vele különféle kedvezményeket igénybe venni, a fogyasztásunk után bizonyos százalékot visszakapni.
  •  Aki gyakrabban utazik, és autót bérel, hotelszobát intéz, annak gond nélkül lefoglalhatják a letétet a szolgáltatásért a hitelkártyán, és így nem is a saját pénzét használják, hanem a bankét.
  •  Biztonságosabb, mint a betéti (debit) kártya, hiszen a tranzakciók nem érintik közvetlenül a tulajdonos pénzét, csak egy hitelkeretet. Ha bármilyen visszaélés történne, azt a bank a legtöbb esetben segít elrendezni anélkül, hogy a tulajdonos a saját pénzét kockáztatta volna.

Amire viszont nem való a hitelkártya, az a készpénzfelvétel, vagy a szerencsejáték-függőség finanszírozása. Aki elég magabiztos a pénzügyeiben, annak csak előnyt fog jelenteni egy hitelkártya, mindenki más pedig gondolja át alaposan, mire költi a nehezen megkeresett betevőjét.

Néhány hasznos link:

https://www.hitelmindenkinek.hu/hitelkartya/hitelkartya-elonyei-es-hatranyai/

https://www.eu-tax.hu/hitelkartya-hasznalat-okosan/

https://kiszamolo.hu/hitelkartya-csapdak-ezekre-figyelj/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr6414040420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása