FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

A Facebook szektásító hatásáról röviden

2017. október 26. 15:31 - Becstelen Majom

facebook_1.png

Az internet a 21. századra köztérré nőtte ki magát és teljesen bekebelezte a facebook világa. Társadalmi életünk egyik jellegzetessége a csoportosulás és azon belül a csoport tagjainak kölcsönös interakcióiból és egymásra gyakorolt hatásából származó kollektív eszmerendszer, normák kialakulása.

Ezeknek az eszmerendszereknek két módosulása van:

  1. Kiegyenlítődés: Amikor a csoport tagjainak nézete eltér és a vélemények eltolódnak és kiegyensúlyozottan képviselik az álláspontokat.
  2. Csoportpolarizáció: Mikor a vélemények egy narratíva fele tolódnak el.

A facebook algoritmusok pedig úgy terelik az embereket és véleményüket, hogy minden esetben egy csoporton belül csak egy narratíva legyen, így csak csoportpolarizációra van lehetőség. Az algoritmusok ezt elősegítve létrehoznak párhuzamos, részben zárt, világhálós szubkultúrákat, amik által kialakulnak és elindulnak a csoporton belüli gondolkodási folyamatok. A szektásodásnak négy hajlamosító tényezője van:

  1. Információs befolyás: vagyis a meggyőző érvek elmélete értelmében az emberek egyre jobban meggyőződnek saját véleményükről, amikor új, a saját álláspontjukat alátámasztó érveket hallanak.
  2. Szociális összehasonlítás: Itt a hangsúly leginkább a személyközi viszonyokon van, azaz az egyén célja az, hogy a többi csoporttag kedvező véleményt alakítson ki róla, ennek érdekében saját álláspontját alárendeli az uralkodó pozíciónak.
  3. Az önkategorizálás: Minden csoport sajátos társas normák gyűjteményével rendelkezik, amelyek a csoporton belüli normatív viszonyokat alakítják. A csoporttagok részvétele a csoportban a csoportkonformitáson keresztül történik, a konformitás az egyéni válaszok igazodását jelenti a csoportnormákhoz.
  4. A magabiztosság, a szélsőségesség és a mások általi megerősítés: Bizonyosság híján az emberek általában a centrum felé húznak, ám amint (ön)bizalomra tesznek szert, hajlanak a szélsőség felé, amit a mások általi megerősítés elmélyít.

Sok pszichológus arra a megállapításra jutott, hogy a Facebookon a nézetek megoszlásához nem kell, hogy fizikálisan együtt legyen egy csoport. Ameddig egyének csoportja ugyanazzal az alapvéleménnyel áll elő egy adott témában és belső ellentmondásoktól mentes, egységes párbeszéd folyik, megfigyelhető a csoportpolarizáció. Különösen, ha névtelenül találkozhatnak egymással. Ráadásul a facebbok kiküszöböli a földrajzi elszigetelődés hátrányát is. A szektásodás lényege az, hogy egyes csoportok tagjai elzárkóznak a többiektől pusztán azért, hogy megőrizzék a kényelem egy adott fokát és kerüljék a nézeteltérésekből adódó feszültséget.

Márpedig a facebook kínálta perszonalizált tartalomfogyasztás révén, az egyre elszigeteltebb emberek és közösségek saját maguk visszhangjaivá válhatnak és társadalmi feszültségeket okozhatnak. A nem kedvelt tartalmak korlátlan kiszűrése kevés közös tapasztalatot, élményt indukál és egy túlságosan megosztott társadalom kialakulásával fenyeget.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr9513089652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása