FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

Mi a baj Szabó Péter kamu motivációjával?

2018. június 15. 19:45 - Becstelen Majom

szp.png

Szabó Péterrel kapcsolatban úgy gondolom, nem az a baj, hogy motiválni és segíteni akar nekünk. Nem is az a baj, hogy minden évben megtölti a Papp László Arénát, és még csak az sem gond, ha a videóival kognitív disszonanciát keltve úgy értékesíti magát, mint a Heineken, ami azt hazudja: „annyi a világ, amennyit beletöltesz”. Mert a marketingpszichológia tudatgyarmatosító eszközei sajnos nincsenek szabályozva, szabadon használhatja bárki. A motivációt viszont lehetne jól és szakszerűen is csinálni.

A gond az, hogy inkompetens a pszichológia területén, melynek része a motiváció, szektásít, és nárcizmuson kívül még azt a hazugságot is terjeszti, hogy az ember agya kölcsönhatásban van az univerzummal. A kontextus nélküli idézetei pedig – amik csak a Barnum-hatás (szubjektív megerősítés) miatt működnek – nem valódi receptek a motiválatlanság legyőzésére, és sokszor félrevezetőek. Ugyanúgy működnek, mint a horoszkópok, annyit is érnek.

Motivációs videójának már az első mondata hitelteleníti:

„Minden ember egyéniségként születik, de a legtöbben másolatként halnak meg!”

Józan paraszti ésszel is értelmezve ezt a mondatot, abszurdnak hangzik. Azt állítja, hogy amint elhagyjuk a szülőcsatornát, már komplex személyiségünk van. Az időszámításunk előtti antik civilizációban Platón valóban úgy gondolta, hogy az ember veleszületett ideákkal jön a világra, de ma már tudjuk, hogy nem így van. A személyiség az egyén lelki életének sajátos összjellege, mely a külső és belső tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki és fejlődik a társadalmi viszonyokhoz való állandó alkalmazkodás során.

Tehát születésünk után mind másolunk, először szüleinket, aztán a szociális környezetünket. Ezek a másolt minták pedig változhatnak, fejlődhetnek, párosulhatnak stb. Mindannyian összetett másolatok vagyunk, még Szabó Péter is, aki Brian Tracytől kapta mintáit. Azt meg ki tudja, Brian honnan, de sejtésem szerint Napoleon Hilltől, akitől indulhatott ez a motivációs biznisz.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr814051102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása