FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

Ezek a legrosszabb érvek egy vitában

2017. augusztus 16. 18:21 - Becstelen Majom

article.png

Vannak emberek, akik igazán szűken vannak kiszámolva szürkeállománnyal, és ezt önfejlesztés helyett hitványkodással kompenzálják, ennek ellenére mindig nagyon szeretnék megmondani, hányas a kabát. Vegyük végig a leggyakoribb fajtákat!

 

1, Majd ha a te gyerekedet/anyádat/kutyádat/akárkidet...

Az érvelés abból indulna ki, hogy rámutasson, hogy te is ember vagy, és ne papolj neki, amikor te is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy emberhez méltatlanul viselkedj. Ezzel egyrészt nem árul el újat, másrészt arra akar célozni, hogy az ember a legállatibb pillanataiban a legemberibb, ami szerintem ordító hülyeség. Harmadrészt: hiszek a halálbüntetésben? Nem. Megölném azt, aki a szemem láttára legyilkolná a gyerekemet? Szinte biztos. Igazam lenne? Nem, szerintem nem.

 

2, Túl fiatal vagy hozzá, hogy megértsd, nem fogom megmagyarázni

Itt az „érvelő” vélelmezi, hogy egy bizonyos területen nincs elég élettapasztalatod, de ha van is, az semmi az ő tortáján lévő gyertyák számához képest, valójában lehet, hogy az életkorán kívül semmit nem tud felmutatni, ami alátámasztaná az igazát. Ha lenne, akkor azt mondaná, hogy „amikor felnevelsz te is egy gyereket, másképp fogod látni” vagy „az egyetem után átértékeled az iskola fogalmát”. De nem. Szimplán keresett egy a vitától független attribútumot, ami mentén eldöntöttnek nyilvánítja a vitát.

 

3, Kikérem magamnak

Ez az a pillanat, amikor az érveid érvényét veszítették, mert az mind csak szutyok egy olyan ember szájából, aki nem köszön előre, felemeli a hangját, vagy tiszteletlen módon nem ért veled egyet. Olyan szinten vagy szar ember, hogy már nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy miért nem csaptak a falhoz születésed után, te pokol fattya. SPOILER ALERT: Valójában szintén kifogyott a szellemi tartalékaiból, ezért szeretné hamarabb lefújni a meccset.

 

4, A szándékos félreértés

Klasszikus példa:

  • Zavar a melegfelvonulás?
  • Nem.
  • Akkor azt akarod, hogy a fiad is meleg legyen.

Ez az érvelés kicsit máshonnan ered: van egyetlen darab vélemény, ami ellen megtanult érvelni, és bár a tiéd nem onnan ered, és nem is oda fut ki, de egy ponton egyezik vele, ezért a tiédet beletuszkolja egy másik véleménybe, hogy tudjon ellene érvelni. Nagyon szeretné ő vitatni a véleményedet, csak legyél szíves arra változtatni, amit ő is ért, hogy menjen neki.

 

5, Én személyesen érintett vagyok az ügyben, ezért nem is kell vitáznom veled

Itt az illető nem elégszik meg azzal, hogy felmentést kér az adott tárgykörről alkotott vélemény megfogalmazása alól, de egyből kéri is a pirospontot, ötöst, cserkész érdemérmet és az aranyérmet egyaránt. Annyira nem kell véleményt alkotnia, hogy egyből nyert mindenki ellen, aki alkot. Egyszer nagyon gyorsan futottam, úgyhogy az összes futóversenyt megnyertnek tekintem. A nagyapám Auschwitzban halt meg, ezért ha szabad kérnem leszel szíves nem érvelgetni itt a holokauszt-tagadás szankcionálásáról. (Ez csak példa volt, nem, nem tagadom a holokausztot, mindenki könyököljön rá a backspace-re és törölje ki, ha ezért akart gratulálni nekem)

 

6, A diploma mellé észt nem osztanak

Ilyenkor relativizálják a teljes iskolai tanulmányaidat, mivel a józan paraszti ész többet ér, ezért ha egy védőoltásról szóló vitában fel mered hozni, hogy egyébiránt doktoráltál a témakörben, ezért némi rálátásod van a témára, és sajnos hülyeséget beszél kedves vitapartnered, akkor azonnal egy elitista, Rózsadombi elkényeztetett ficsúr vagy, aki henceg a fenenagy tanulmányaival de nem él még a jég hátán is. Szart se érdekli a tudomány. Az élet iskoláját kell elvégezni.

 

7, Mit tettél te le az asztalra?

Ez a legalja. Az a szörnyű ebben, hogy aki ezt mondja, az sem rakott le semmit, viszont ebben a helyzetben

A, keres egy eseményt a múltjában, és asztalra letevésnek nyilvánítja. Abszolút nem zavarja, ha az adott letevésnek közé nincs a vitatémához (felneveltem két gyereket tisztességgel, ne oktass ki eutanázia ügyben)

B, Maga elé rántja képzeletben azt a dolgot, amit megvédeni kíván ezzel az érveléssel, akinek képzeletbeli személye akkora hatással bír a számára, hogy egyből megszünteti a vita létjogosultságát, és semlegesíti a véleményed. (Majd ha annyi filmed lesz mint Adam Sandlernek akkor pofázhatsz”)

Bármelyik verziót is gondolja komolyan, egyik sem helytálló. Azt hiszem megegyeztünk abban, hogy az elmúlt 150 év legminőségibb zenéit tartalmazó listát nem Lil’ Wayne és nem is Rónaszékiné kétgyermekes anyuka tollából szeretnék elsőrendűen megismerni, pedig az egyik nagyon sok lemezt adott el a másik pedig „24 órás műszakokban dolgozik évi 365 napot”.

 

SPOILER ALERT: a kedvencem következik!

8, „Faszt kell okoskodni”

Azt hiszem ez magáért beszél. <3

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr8712755984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása