FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

5 társadalom kritika hard-rock köntösben

2017. szeptember 28. 17:12 - Becstelen Majom

rock.png

Társadalmunk nem tökéletes, gyakran érik kritikák kulturális tartalmakban. A rock és metál műfajban nem ritkák az ilyen motívumok. Most ezekből szeretnék ismertetni ötöt.

1. Pokolgép - Túlélő

A zenekar túlélő albumának betét dala szerint egy olyan világban élünk aholpénz a mindenség” a szív szavát nem értik, vagyis a pszchiopátia elterjedt. Folyamatosak a háborúk, katasztrófák és betegségek. Ebben a világban egy átlagember csak túlélő lehet.

 

2. Kalapács - Totem

A Totem szimbolikus értelemben a kígyót állítja be istenünknek. A bibliában tudjuk, hogy a kígyó volt az aki vágyat ébresztett az emberben, hogy egyen a tiltott gyümölcsből és ezáltal kiűzetett a paradicsomból. Napjainkban a fogyasztói társadalomban ugyanezt a kígyót imádjuk és az ő manipulatív szavainak engedelmeskedünk. A kígyó testesíti meg társadalmunkban a marketing evangéliumát és azt a vágyat, hogy a maximumra törekedjünk és ez által  szenvedés lesz a létünk. Mert az embernek soha semmi nem elég.  

 

3. Akela - Bolhacirkusz

Az Akela bolhacirkusz allegóriájában a politikusokat bujtatja állatbőrbe. Metaforikusan levezeti, hogyan működik a politika. Ha van pénz és hitel van siker és mindenki kér a sikerből, lehet adózni. De ha már elfogy a pénz és hitel már csak vérrel tudunk adózni, így kivéreztetik az társadalmat. A farkasok viszont csak mosolyognak, mert nem hisznek a hatalomnak, vagyis az egyetlen megoldás beleszarni a rendszerbe vagy minél függetlenebbnek lenni tőle.  

 

4. Ossian - Pénz dala

A pénz dala a kapitalizmus mozgatórugójáról szól a pénzről. Minden ekörül forog és mindent azért teszünk, hogy megszerezzük, hogy legyen. Nélküle semmit sem érünk és semmire se visszük.

 

5. Moby Dick - Keresztesvitéz

A Moby Dick keresztes vitéz száma arra mutat példát mi történik, ha egy belső forradalmat kívülre szervezünk. Krisztus 2000 évvel ezelőtt egy belső forradalmat indított el a lélekben. Ezt viszont idővel kívülre szervezték, ebből lett egy vallási fundamentalista háború, ami a mai napig tart az iszlám részéről, mert az iszlám vallás alapjaiban egy külső konfliktus.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr3012909526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása