FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

A lapos Földről röviden

2017. szeptember 22. 18:13 - Becstelen Majom

fold.png

Mostanában újra népszerű lett egy régi elmélet, ami Samuel Rowbotham angol vallási vezető fejéből származik 1849-ből, miszerint  a Föld lapos. Rowbotham is kísérletekkel próbálta bizonyítani elméletét, amit végül Alfréd Russel Wallace cáfolt meg egy fogadás alkalmával a bedfordi vízszint-kísérlet alkalmával. Rowbotham egyébként előadásokat is tartott elméletével kapcsolatban. Úgy néz ki a hülyeségből már akkor is meg lehetett élni.

 

Az elmélet viszont 1942 után elhalványult, azonban a médiaszocializáció megjelenésével és a benne rejlő lehetőségeknek hála új erőre kapott és ismét terjedni kezdett ez a nagyon ügyes médiahack. Ugyanis az interneten nem az a lényeg, hogy ki milyen tartalmat oszt meg, hanem az, hogy azzal a tartalommal reakciókat váltson ki, amiből klikkek lesznek és klaviatúrakattogások. A Lapos Föld elmélete pont jó a nép ingerlésére és magyarázási kényszerbe hozatalára, hogy meggyőzzék a Lapos Föld “híveket” a földgömb formájáról feleslegesen. Mert tudják, hogy gömb alakú.

A Lapos Földesek pedig élvezhetik, hogy a figyelem központjában lehetnek a hobbijuk által és gyárthatnak olyan teóriákat, miszerint az ősrobbanáshoz kellett volna legyen zokszigén, ezért valószínűleg nem is volt.

Viszont ezzel párhuzamosan terjed egy másik teória is, ami már egy világméretű összeesküvés elméletté nőtte ki magát. Míg a Lapos Föld mediahackből lett konteo, addig az Intelligens Tervezés szekta vallási alapon érett azzá. A tudomány azzal, hogy kérdésekre keresett választ, akaratlanul is demisztifikálta istent a talált válaszokkal. De mivel az ember természetéhez hozzá tartozik a vallás és a legtöbben az emberarcú teremtőben hisznek, nem akarják elfogadni, hogy önmagától is kialakulhat az élet irányítás nélkül. Ehelyett hazugnak bélyegzik a természettudósok 90%-át és az általános iskolai, középiskolai és egyetemi tanulmányokat. Szerintük csak a biblia és a vallási dogmák adhatnak helyes válaszokat. Áltudományos alapon, félre magyarázásokkal, csúsztatásokkal és más hazugságokkal próbálják erősíteni a teremtőbe vetett hitet. Az ebben rejlő lehetőségeket kihasználva néhány kókler jól meg is szeghette magát áltudományos könyvek kiadásával.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a vallásnak helye van életünkben, de nem a tudomány területén. A vallás erősíti a jellemet a biblia szimbolikus értelmezése által és célt adhat annak a létezésnek, ami látszólag céltalanul, értelmetlenül alakult ki. Mert nem az a lényeg mi a létezés igazi oka, hanem az hogy mit kezdünk az élettel, ami megadatott nekünk. Mert a véletlenek sorozata, amik lehetővé tették, hogy birtokba vehessük ezt a gömb alakú földet és itt lehetünk, felér egy csodával.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr9912886676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása