FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

5 lépésben a siker felé

2017. szeptember 15. 17:59 - Becstelen Majom

siker.png

A motiváció rendkívül fontos kérdés az információval agyonszennyezett XXI. században de sokan vagy elhanyagolják vagy túlontúl leegyszerűsítik a kérdést. Nem elég pozitívan gondolkodni, és nem elég várni a szerencsét. Tenni kell érte aktívan, meghalni minden nap, hogy másnap újjá születhess.

A társadalom egy jelentős része motivációs problémákkal küzd, amit tudatos beavatkozás nélkül közel lehetetlen áthidalni. Sokszor azonban nehéz felismerni, hogy a sikertelenség a motiváció hiányából fakad. Ilyenkor okolják a rossz szerencsét, a körülményeket, vagy mindenki mást maguk körül. Természetesen alkalmanként közrejátszanak külső tényezők is, de ha rendszeresen és sokáig nem jön össze semmi, lehet érdemesebb elmélyedni magunkban és kitalálni mi az, ami nem működik. Ha eddig valaki eljutott és úgy gondolja, nem tett meg mindent a saját boldogságáért, annak ideje átgondolnia, mit tehet másképp. Ha viszont kedves olvasó, úgy gondolod a boldogságodhoz kizárólag a sikeresség hiányzik, akkor a következő öt lépés segít majd elindulni a rögös úton.

 

1. Tűzz ki egyértelmű hosszú távú célt

Találd meg, mi az, ami igazán fontos a számodra. Miért szeretnél harcolni az elkövetkezendő 5-10 év során. Ez ha lehet, legyen minél konkrétabb cél. Ne azt mondd, hogy szeretnél gazdag lenni. Találd ki, hogyan szerezz pénzt. Ne azt mondd, hogy szeretnél sikeres lenni, inkább találd ki, mi az amiben jó vagy, vagy szeretnéd csinálni. Ha valami igazán érdekel, abban valószínűleg sikeresebb leszel. Ha kipróbáltad és mégsem, ideje új cél után kutatni. Ez a lépés a legnehezebb és a legfontosabb. Konkrétan azt keresed, mi az életed értelme? Szánj rá tehát időt, gondold át, hiszen a te életed, más nem fogja leélni helyetted.

 

2. Találj irányvonalakat, feltételeket

Gondold át, mik azok a legfontosabb lépések, amiket meg kell, hogy a célodat elérhesd. Mik azok a feltételek, amelyek ha teljesültek, azt mondhatod, igen, megérkeztél oda, ahova indultál. Mindenképp írd le ezeket egy papírra, később hasznos és szórakoztató lehet végigolvasni néhány év távlatából. Ha nem tudsz felsorolni legalább 3 kritériumot, aminek teljesülnie kell, hogy elérd az 1. pontban felvázolt célodat, akkor a célod nem volt elég konkrét, és további pontosításra van szükséged. Egy példával élve, ha neked az a célod, hogy elismert zeneművész legyél, kell venned egy hangszert, meg kell tanulnod ezen a hangszeren játszani, el kell sajátítanod a zeneelméletet, mély és részletes ismereteket kell szerezned több kapcsolódó műfaj történelmében, valamint fel kell építened egy kapcsolati hálót. A nálam tapasztaltabbak biztosan tudnának még 5-10 pontot felsorolni. Ezek a fejlődési folyamat során úgyis alakulnak, változnak.

 

3. Határozz meg rövid távú célokat

Ha megvannak a hosszú távú irányvonalak mindegyikhez több rövid távú apróbb mérföldkövet kell rendelned. Ezek legyenek minél rövidebb időre lebontva, naponta vagy hetente, valamint legyenek minél egyszerűbben elérhetőek. Ez a két feltétel biztosítja, hogy a lehető legbiztosabban haladj a célod felé. Sokan itt rontják el, mert tudják mit akarnak, azt is tudják, hogyan érhetik el, de a rövid távú céljaikat rosszul határozzák meg. Ha túl nehéz, nem lesz elég sikerélmény, vagy hamar elhal a próbálkozás. Ha túl hosszú a határidő, nem lesz megfelelő ritmusa a munkának és a csúszás kódolva  lesz.

 

4. Alakíts ki egy rutint, és kövesd aktív figyelemmel a céljaid megvalósulását

A jól meghatározott rövid távú célok magukkal hozzák a mindennapi rutin kialakulását és segítenek a végső célra fókuszálni a hétköznapokban is. Sokat segít ha van egy meghatározott időpont, például reggel, munka előtt mindig fél vagy egy óra, vagy ha éjszakai bagoly vagy, este 10 és 11 között, amikor már senki nem zavar. Sokaknak segít, ha van egy meghatározott hely, ahol alkotnak. Egy fotel, egy asztal, ahova ha leülsz, akkor csak az adott célodra fókuszálsz. A rutin mellett azonban a rendszeres felülvizsgálat is fontos. Elértem-e az előző heti célomat? Ha nem, mit rontottam el? Hogyan lehetnék hatékonyabb? Ezeket a kérdéseket rendszeresen fel kell tenni. Mint az elején is mondtam, nem egyszerű de a kemény munka elengedhetetlen a komoly eredményekhez.

 

5. Maradj pozitív

Ha nem sikerül valami elsőre, ne szegje kedvedet. Legyen mindig alternatíva a fejedben. Nem minden sikerülhet, és nem is minden fog sikerülni. A hibákból tanulni kell, ha pedig valami nem megvalósítható más cél után kell nézni. Mindenkinél el fog jönni a mélypont, amit nagy akaraterővel és pozitív hozzáállással lehet a leggyorsabban átvészelni. Természetesen nem fogod bevonzani a sikert a pozitivitásoddal, de ha mosolyogva kelsz fel az sokat segít az egész nap során és a teljesítményed másokat is jobb teljesítményre fog ösztönözni.

 

+1 Kerüld a motivációs gurukat

Ha valaki azt mondja, tudja a siker titkát, ne higgy neki. Amit én itt felsoroltam, nem garantálják a sikert, de nagyon sokat segítenek, hogy motivált tudj maradni. Az általam motivációs guruként jelölt személyeket onnan lehet felismerni, hogy minden élethelyzetre van a témához passzoló mondatuk – néha saját de legtöbbször idézett. Ezeket pedig úgy hirdetik, mint általános igazságot. Ha megkérdőjelezed, tudatlan és hitetlen vagy. Ne feledd, nincs egy mondatos válasz. Nem lehet egy bizonyos hozzáállással elérni mindent. A sikert csak kemény munkával és tudatos tervezéssel fogod elérni, amiben a motivációs tréningek a legritkább esetben segítenek. A tapasztalatom az, hogy aki ilyen előadásokra jár, többet foglalkozik azzal, hogyan legyen jó, minthogy valóban jól csináljon bármit is. A legtöbbet úgyis saját tapasztalatod alapján tanulsz, úgyhogy vágj bele azonnal az életbe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr9112845834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása