FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

Így verhetőek át emberek tízezrei néhány perc alatt

2017. augusztus 27. 11:02 - Becstelen Majom

soros-gyorgy.png

25 ezer megtekintés, számtalan megosztás és több száz gyűlölködő komment. Ez volt az eredménye egy körülbelül 10 percnyi időbefektetéssel járó projektemnek amely először egy ártatlan viccnek indult "ezt már úgy sem hiszi el senki" alapon.

A képlet egyszerű volt: lehetetlennek tűnő álhírek gyártása Soros nevével.

Mielőtt belevágtam egyeztettem néhány barátommal, felröppent az ötlet, hogy legalább egy domain nevet és valami egyszerű Wordpress alapú portált kattintgassunk össze hozzá, hogy legalább egy minimálisan hitelesnek tűnhessen, azonban végül maradtunk a vicc szintjén.

A recept:

  • Facebook oldal (5 perc)
  • Blog.hu blog (2 perc)
  • Egy álhír Soros Györgyről (3 perc)

A cél az volt, hogy a lehető legabszurdabb "cikket" hozzam össze, így a végeredmény egy helyesírási hibákkal megtűzdelt írás lett arról, hogy Soros Györgynél van a rák ellenszere és az összes orvost aki képes előállítani, azt megvette kilóra. Nem viccelek, a cikk ide kattintva olvasható. 

"Az egyetlen fiolányi elkészült szérumot [...] egy elmebeteg nevetés kíséretével széttörte a laboratórium falán"

Minden tőlem telhetőt próbáltam megtenni annak érdekében, hogy egy olyan ember aki képes az értő olvasásra az könnyedén rájöhessen a csalásra, ezért a cikket megtűzdeltem filmbe illő jelenetekkel, továbbá a Facebook oldalt is elláttam általam szellemesnek tartott utalásokkal.

soros.png

(A Facebook oldal névjegye.)

soros2.png

(A borítókép leírása.)

Szerencsére itt már voltak akik rájöttek a csalásra, ez bizonyítja, hogy politikai hovatartozástól független az, hogy valaki gondolkozik vagy sem. Nem mehetünk viszont el amellett, hogy kiknek szólt ez a kísérletem: annak a könnyen manipulálható rétegnek akik számára teljesen idegen az online világ, képtelenek önmaguktól hiteles forrásokat keresni, ezáltal körülbelül bármi lenyomható a torkukon. A nyugdíjasok csoportja tökéletes préda, ez talán magyarázat arra is, hogy miért éppen ezt a réteget próbálja megszólítani a kormány.

Az első álhír rengeteg tanulsággal járt, és számtalan dologra mutatott rá. Egyértelmű volt kiket kell célóznom a következő írásommal: a nyugdíjasokat.

A témát a célcsoport ihlette: Soros György nyugdíjakat akar csökkenteni. A cikk egyébként ide kattintva olvasható, de röviden annak aki nem akarja bemocskolni a tudatát: Soros a felére csökkenti a nyugdíjakat és a megmaradó részt magának adja. Ennyi volt a sztori.

Kötelező elemek

  • Soros György nevének kiemelése minden alkalommal
  • Ha jó dologról van szó akkor annak a színe narancs
  • A legfajsúlyosabb dolgok kiemelése külön dobozban

A cikket megosztottuk néhány Facebook oldalon a kommentek között, 2-3 csoportban és meg is érkezett a siker. Mindegy mit írtunk, Soros volt benne a rossz, ezért zabálták.

sooroosss.png

"[...] újabb tárgyalások zajlottak a Brüsszeli demokratákkal akik egy parlamenti informátorunk szerint beleegyeztek Soros György terveibe"

A bejegyzésre több mint 40 megosztás és 200 reakció érkezett a csoportokban. A kommentek közt elvétve itt is előfordultak olyanok akik rájöttek a turpisságra, azonban az kommentelők körülbelül 80%-a elhitte a cikkben leírtakat és Soros halálát kívánták vagy egyéb módon szitkozódtak.

A két cikket összesen több mint 25 ezer ember olvasta el.

A tanulság úgy érzem egyértelmű, azonban nem szeretném ha megállna itt a történet. A digitális analfabetizmus felszámolása, a közvélemény formálása és a tudatosabb polgárok nevelése közös érdekünk. Egyikünk sem szeretne 10 vagy 20 év múlva olyan országban élni ahol egy ennyire primitív trükkel ilyen tömegek érhetőek el, és emberek százaiból váltható ki ennyire erős indulat néhány perc alatt. 

Légy az aktív ellenkultúra része te is!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr7412782900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása