FŐOLDAL PODCAST BESZÉLGETÉS KULTÚRA KÖZÉLET AJÁNLÓ TÁMOGATÁS

Miért nem lehet teljesen egyenlő a férfi és a nő?

2017. november 14. 17:38 - Becstelen Majom

csldf.png

Feminista mozgalmak és a Gender állításával ellentétben a nemek közt nem lehet teljes egyenlőség, mégpedig azért, mert a köztük lévő biológia kapcsolat aszimetrikus jellegű. Ez az aszimetria pedig két külön aspektusban nyilvánul meg:

  1. A hímek fürgesége: A hímek a természetben a “fürge” szerepét töltik be. Számukra az a legfontosabb, hogy a magot minél nagyobb arányban tudják elszórni. Nem véletlen, hogy a hímivarsejtekből több van, mozgékonyabbak és gyorsabb az utánpótlásuk. Ebből adódóan a fogamzás pillanatában jóval kevesebb erőforrás fordul a férfi részéről az utód számára és potenciálisan esélyesebb számára, hogy különböző nőstényekkel nagyon nagyszámú gyermeket nemzzen nagyon rövid idő alatt. Csak azért lehet képes rá, mert az anyától minden embrió megfelelő mennyiségű táplálékot kap. Ez korlátot szab annak, hogy egy nőnek hány gyermeke lehet, míg gyakorlatilag nincs határa annak, hogy egy férfinek mennyi. Ezzel kezdődik a nő kihasználása. Ráadásul mikor szexuális aktusról beszélünk a férfi előnyt élvez a nővel szembe, mert ő tudja és érzi mikor kell abba hagyni, hogy ne legyen utód, míg a nő nem. Így a nő kiszolgáltatottabb helyzetben van, mint a férfi.

  2. A szülői ráfordítás kérdése: A nők azért tartózkodóbbak a férfiaknál mert náluk általában fontos, hogy a férfi tanúbizonyságot tegyen hűségéről. Mégpedig azért, mert gyermeknemzés után szeretné, ha nem egyedül gondoskodna az utódról.

Az anya, mivel nagy és táplálékban gazdag petesejtje van, már a kezdetektől fogva többet fektet be az utód gondozásba, mint a férfi. Eleve többet is veszít, ha a gyermek elpusztul tehát természetes ösztöne erősebb a gyermek gondozásával kapcsolatban és szorosabb kötelék fűzi hozzá. Az embereknél a nő az, aki saját testében hordozza a magzatot, a nő az, aki tejet termel, hogy szoptassa, amikor megszületett, a nő az, aki oroszlánrészt vállal a kölyök felneveléséből és védelmezéséből. A női nem tehát e tekintetben kizsákmányolt, és e kizsákmányolás evolúciós alapja az a tény, hogy a petesejtek nagyobbak, mint a spermiumok.

Az élővilágban általában mindig így működik, de vannak kivételek például a halak esetében. A halaknál a nőstény rakja le az ikrákat és a hím gondozza az utódokat ez pedig azért van, mert a nőstény nem szorul rá, hogy kopulálás után ő gondozza őket, mivel nem kell hordania a testében. Így aztán könnyedén megteheti, hogy ikrarakás után elillan és magára hagyja a hímet aki az ikrák megtermékenyítése után kénytelen ott maradni, ezzel rákényszerülve a szülői ráfordítás teljes mértékére.

Ezért van az hogy a férfiak többsége a poligámiában hisz, a nők pedig a monogámiában és, hogy a szexuális zaklatások nem ugyanabban a kontextusban zajlanak a nemek esetében.

Viszont a nők is előnyt tudnak kovácsolni maguknak ebből a helyzetből, hogy csökkenteni tudják a kiszolgáltatottság mértékét. Van egy nagyon fontos ütőkártyájuk, ez pedig a kopuláció megtagadása. Kereslet van irántuk, sok udvarlójuk van, mert azoknak a férfiaknak, akik megnyerik őket maguknak, egy táplálékdús petesejt a jutalma. Ezért aztán a nők olyan helyzetben vannak, hogy üzletelhetnek, alkudhatnak a férfiakkal. Ahhoz, hogy a férfiak hozzájussanak a termékeny nőkhöz, udvarlással kell bizonyítaniuk hűségüket és ez gyakran komoly befektetéssel jár. A nők addig megtagadhatják magukat a férfiaktól, amíg azok részéről nincs fészek vagy biztos egzisztencia. Ha ez történik a férfiaknak többé nem éri meg elhagyniuk a nőket egy másik miatt, mert már jelentős mértékben fektetettek be anyagi forrásokat a kapcsolatba, pláne azért se mert valószínűleg az új partner se fogja kevesebbel beérni. Tehát ebből a szempontból a nők is ugyanúgy kiszolgáltatott helyzetbe tudják hozni a férfiakat.

Ennek az aszimetriának köszönhetően nagyon komoly társadalmi viták szoktak kialakulni és tagadhatatlan, hogy az elférfiasodott világban a női szerepek alul lettek értékelve. Egyenlőséget sajnos nem nagyon lehet teremteni köztük. Annyit tehetünk, hogy megértéssel fordulunk a másik nemhez, és ha valamelyik fél jogai csorbulnának kiállunk mellette. Mert a jogi egyenlőség már megvan, csak nem minden esetben sikerül azt érvényre juttatni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://becstelenmajom.blog.hu/api/trackback/id/tr2413275879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása